Egy kisvárosban mindenki ismer mindenkit. Tudjuk, mely házban laktak híres elődeink, hová érdemes friss húsért, jó borért, virágért betérni. Sokak emlékeikben őrzik a régi tejivóban mért forró kakaó illatát, a hűs fagylaltot, amit nagy múltú üzletben kevertek ősi recept szerint, és olyanok is vannak, akik emlékeznek egy gyönyörű asszonyra, aki Szombathely Fő terén működtette elegáns virágboltját. Főző Karolának először a tearózsájáról olvastam. IV. Károlynak kötött egykor csokrot belőle. Alakját őrzi az emlékezet, és a Margaréta Virágszalon – üzletének örököse – ma is nyitva. Karolát kívántuk életre kelteni sok lelkes rajongója segítségével. Hartai Petrát, a Weöres Sándor Színház színésznőjét kértük fel, bújjon a harmincas éveket idéző könnyű ruhácskába, és keltse életre a város legendás üzletasszonyát.

Akkortájt Főző Karola elegáns boltja vitte a pálmát, az asszony kifinomult ízlésének csodájára jártak, rokonszenves eladóként megnyerte a vevők tetszését, bámulatosan jól ment az üzlet. Az asszony Olaszországból hozatta a szegfűket, mimózákat, másnak fogalma sem volt ehhez az élethez. Főző Karola hírneve beült a vásárlók szívébe. Amikor IV. Károly király a városban szállásolta be magát gróf Mikes János püspöknél, hogy innen induljon Budapestre, és ismét fejére tehesse a szent koronát, érkezésekor, a Főző Karolánál megrendelt rózsa csokorral köszöntötték.
Halikrás zsúrkenyér
Karola testvére, Józsi minden alkalommal a nővére által kreált virágcsokorral és a legfinomabb csokoládéval érkezett Czeglédy Gyula nővéréhez, Iluskához, aki szerelemre lobbant a fiatalember iránt, hiszen fess volt és jó gyurmából fonták. Keményre vasalt ingben, kobakkal a fején lépte át a család bakterházának küszöbét.
Ilus és Józsi egymáshoz való kötődésének fonala mindjobban megerősödött. A lány tudta, hogy a Főző család vagyonos, Károly cukrász, Rezső és Karola virágkereskedő, Pista fővárosi pincér volt, Annust férjhez adták egy finánchoz, Miklós fűszerkereskedőként, Józsi tisztviselőként dolgozott. A szerelmesek a Nádasdy utcába költöztek, talán mert Józsi testvérének, Károlynak ott nagy kanári madár farmja volt. A források szerint miután elvesztette a feleségét, másodszor is megnősült, egy Ilonka nevű nőt vett el, a cukrászipari vállalkozásukat már együtt vitték sikerre.