A canterina szó jelentése énekesnő. Hallatán nekünk mégis egy egész csokor csodásan daloló hölgy jelenik meg lelki szemeink előtt. Nem csoda, hiszen 25 éve, 1992 áprilisa óta viseli e nevet Zalaegerszeg méltán elismert és népszerű kamarakórusa.
Az 1998-ban Zalaegerszegért-díjjal kitüntetett, a város támogatását élvező művészeti együttes elindítóival és kitartó életben tartóival váltottunk szót a közelgő jubileum apropóján.
Az ötletet, hogy virágzó fiatal nőkből alakuljon új szellemiségű kórus, Dormán Tiborné, Valika álmodta meg.
– Mindig lenyűgözött Andor Ilona fényesen, csillogón éneklő leánykara, az általuk képviselt gyönyörűséges hangzás nyomán bontakozott ki az én ideám is – szól motivációiról az alapító, aki több évtizeden át volt a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskola magánének tanára. Hivatásának hála volt honnan merítenie, az alapítókat saját tanítványai köréből verbuválta. Középiskolások, zenetanárok, pedagógusok, fogorvosok egyaránt akadtak köztük, s a 14 szép, fiatal hölgy mellé Gellért Zoltán karnagyot, vadászkürt tanárt is megnyerték szakmai patrónusnak. Az első karvezető Gyenese Marianna, zongorakísérőjük pedig Bukics Tiborné Ági lett, aki Valikával és a tagokkal együtt teljes odaadással, szerelemből képviselte az ügyet.